Produkten har utgått ur sortimentet.
Torrt mousserande kvalitetsvin från trendiga Jura!
Skriv ut Produktbild Köp på Systembolaget| Druvsort | 65% pinot noir, 23% chardonnay, 10% trousseau, 2% poulsard |
| Alkoholhalt | 12% |
| Storlek | 750 ml |
| Förpackning | Flaska |
| Antal/kolli | 12 |
| Förslutning | Champagnekork |
| Sockerhalt | 0,6 g/100 ml |
| Producent | Tissot-Maire |
| Smakbeskrivning | Mycket friskt och torrt, elegant mousserande vin med inslag av mineral, citrus, äpplen och rostat bröd. |
| Passar till | Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till rätter av fisk och skaldjur. Passar även utmärkt till långlagrad fransk hårdost, t.ex. Comté. |
| Vinmakare | Denis de la Bourdonnaye |
| Vinifikation | Vinet har genomgått en andra jäsning i flaska och har sedan lagrats i denna under 15 månader före degorgering. |
| Jordmån | Kalksten och lera |
Namnet Tissot-Maire kan härledas till två vinproducenter i Jura, Maison Tissot och Domaines Henri Maire, som inledde ett lyckosamt samarbete år 2000.
Maison Tissot grundades 1896 och började efter andra världskriget att producera mousserande vin från området.
Henri Maire i Arbois har anor sedan 1632 och är idag den största enskilda vingårdsägaren i Jura. Henri Maire är vida berömd i Frankrike som kvalitetsproducent av mousserande vin samt den lokala specialitén, Vin Jaune. Numera är Boisset-gruppen ägare, ett av Frankrikes största familjedrivna vinföretag med säte i Nuits-St-Georges, Bourgogne.
Jura är Frankrikes till ytan minsta vinregion och är vackert belägen vid foten av Juramassivet nära den schweiziska gränsen. Den mest särpräglade vinstilen härifrån är ”Vin Jaune” (gult vin) som görs på druvan Savagnin och liknar sherry i framställningsmetoden. Men även det mousserande kvalitetsvinet från området, Crémant du Jura, är omtalat och tillverkas enligt den traditionella metoden, dvs. att bubblorna uppstår genom en andra jäsning i flaskan.
Vinet är ”Extra Brut” vilket innebär att det är torrare än många andra mousserande viner. Innan man sätter i den slutliga korken fylls flaskan upp med en mindre mängd sött basvin, så kallad ”liqueur d’expédition”, och i detta fall är det väldigt lite.